петък, 1 август 2008 г.

Паметникът на БузлуджаУтре се провежда традиционния събор на социалистите на връх Бузлуджа, ще има безплатно хаус парти на открито със световно известни диджеи и се очаква близо 15 хиляди да бъдат посетителите на тази проява. Аз се качих на Бузлуджа по съвсем друг повод, но като видях паметника и разбрах, че имам възможност да го погледна по-отблизо, както отвън така и отвътре не се поколебах нито за секунда и реших да се възползвам от случая.


Паметника е огромен, истинско постижение на архитектурата и строителството за времето си а и сега. За съжаление, както ще се убедите от снимките по долу, той е оставен да се руши и ограбва. Домът-паметник на Бузлуджа е изграден със средства от републиканския бюджет и волни пожертвования, в градежа му са участвували някогашните строителни войски, ръководител на грандиозния обект е бил командирът на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев,

Ген. Делчев на Историческата поляна на връх Бузлуджа, 2005 г.

автор на архитектурния проект е арх. Георги Стоилов.


В оформлението са участвали най-известните художници и скулптури по това време. Моите родители ми разказаха, че всеки месец са им удържали по 50 стотинки за изграждането му. Знае се, че при строежа му са използвани и затворници, имало е и доста човешки жертви. Строителите са изнасяли матерялите за строежа на гръб по пътеките, тогава все още не е имало път до там.


Изграждането на паметника е струвало на държавата 14 186 000 лв. тогавашни пари. Това е колосална за времето си сума, както и сега. През 1991г. паметника е одържавен и в момента формален собственик е министерство на финансите. За съжаление грижи за опазването му не са направени, нито пък се правят и в момента. Всеки които иска и има смелоста може да влезе вътре на свой собствен риск, въпреки металните решетки които са поставени.

Разрушаването на паметника е както отвън така и отвътре, надявам се, че този път политическите страсти няма да надделеят и този шедьовър на тоталитарното комунистическо изкуство ще бъде съхранен и поне отчасти реставриран. Аз не съм комунист или пък социалист, но въпреки това се надявам че съдбата на паметника няма да е същата като на мавзолея на Георги Димитров., на мястото на който сега има демократичен паркинг.


Можеби на някой ще се стори пресилено но бих сравнил разрушаването му с мисълта за разрушаване на египетските пирамиди - нали и те са изградени от един не демократичен робски режим.Въпреки и заради това те са станали обект на огромен туристически интерес, смятам, че подобно нещо трябва и може да се случи и с този паметник. Несъмнено за това ще са необходими много средства, но ако бъде направено те ще се възвърнат многократно при добра реклама.


Ясно ми е, че този паметник навява и ще навява на част от хората неприятни спомени и че близоста на времето, което символизира затрудняват обективната оценка за стойноста му. Но пак ще кажа, голяма част от монументалните здания са изградени именно от деспотични режими използвали робски труд, но въпреки това никой не оспорва художествената и историческата им стойност - например Тадж Махал.


Нелепа и отвратителна е гледката на съсипването на този символ изграден с толкова жертви, петолъчката, която аз помня като дете как светеше нощем, е обстрелвана с огнестрелно оръжие от въоръжени банди, тъй като се вярва, че е била направена от рубини.


Отвътре положението е още по ужасно, мародери от околноста безнаказано са изкъртили мрамора, изнесен и послужил вероятно за украсяването на собствените им жилища. Мазилката също е изцяло унищожена. Аз никога не съм влизал в паметника докато е работил но си личи че е бил отвътре изцяло червен.


Огромната централна зала също ме порази с вида си, представих си великолепието и, когато все още е била недокосната от алчната и озлобена човешка ръка. И сега въпреки окаяното си състояние си личат все още част от мозайките. Старателно са изтрити портретите на Тодор Живков и Людмила Живкова, но в останките се разпознават образите, от едната страна на Маркс, Енгелс и Ленин а срещу тях на Димитър Благоев и Георги Димитров.
Огромната заседателна зала е обградена с огромна панорамна тераса от която се разкрива изключителна гледка към цяла България. Терасата също е била украсена със мозайки изобразяващи различни сцени.
Сега всичко това продължава да се руши, въпреки че на власт е точно партията която е съградила този монумент и въпреки че на това място, както и тази година, се събират хиляди нейни симпатизанти. Ето и част от статия във вестник "Стандарт" от 16 ноември 2001г. , описваща пораженията нанесени на паметника:
"Хиляди парчета изящен мрамор, който е застилал пода и покривал стените, е разбит и се търкаля навсякъде. Навсякъде се търкалят парчета мокет, стъкла. Част от мозайката, чиято обща площ е била 500 кв. м, а авторите й са големите художници Величко Минеков, Валентин Старчев, Йоан Левиев, Христо Стефанов, Димитър Киров, вече е изкъртена. Няма следа от 6-те бронзови фигури. Стотиците километри жица от електрическата инсталация вече отдавна са преминали от една форма в друга. Ток няма. 14 са били огромните стъклени витрини, оформяли външния кръг на чинията. Те са откривали неповторима гледка километри в далечината. От тях вече не е останало нищо цяло. Причината за атаката не е стъклото, а алуминиевата дограма, в която то е поставено. Малко трудно е да се намери сега върху 2250 кв. м застроена площ на паметника поне един грам от някакъв по-ценен метал. А хора, които наблюдавали строителството отблизо, твърдят, че покривът е бил обшит с 30 тона мед. Най-апетитна, но и най-недостъпна се оказала рубинената звезда. Тя започва от 52-рия метър на 70-метровия пилон и е висока 15 метра. Правена е в тогавашния СССР. Пристигнали са 60 каси изкуствен рубин с тегло 8,794 кг. Те са стрували тогава 591,890 лева. Поради разположението си рубините са доста трудно достъпни. Почитателите се опитали да ги свалят, като ги стреляли отдолу с автомат "Калашников". Но парчетата, които падали, предизвикали пълно разочарование. Те се оказали почти обикновено, само че цветно стъкло."

Един приятел ми изпрати снимки как е изглеждал паметника преди, те не са с много добро качество но всепак дават някаква представа:


Трябва ли да се положат усилия за запазването на този паметник? Според мен да. А според вас?


31 коментара:

Графът каза...

Иска ли питане!
Само панорамната тераса каква стойност има! Колко такива паметници има по света?
Нито партията, нито държавата ще го спасят. И да направят нещо пак ще го ограбят.
Може би някоя голяма фирма би направила от него световен туристически обект?

ИСВЕВ каза...

За съжаление, никой не прави никакви постъпки в тази насока, поне доколкото ми е известно. Това евентуално може да стане, ако някоя чуждестранна компания прояви интерес. Чудя се и дали може да се постави под защитата на Юнеско?

Анонимен каза...

Толкова съм и видял от комунизЪма (помня все нещо, че съм на 30 вече).
НО УВАЖАВАМ ДУХА И МЕЧТИТЕ НА БАБА И ДЯДО!!!
Това, че и те останаха излъгани и дори баба все още отказва да го повярва- мога да я разбера. За мен то е като да работя цял един дълъг и мизерен живот, само за да купя ролекс менте за 100 000 долара - за внука!. Никога няма да повярвам, че е менте! И ако един ден собственият ми внук го счупи и пикае върху него...Е!Т'ва е!

PANDORA каза...

да направят нови мозайки,мястото е чудно.предишните мозайки без друго не са акттуални,макар че не одобрявам вандализма,естествено.но толкова нови и млади художници има

Анонимен каза...

Да, това не е най-красивата форма на сграда, но кой беше казал, че онези, които разрушават тяхното минало, не заслужават тяхното бъдеще'. И наистина сериозна забележка, разрушението на покритието на тавана на сградата е изпълнило основната зала със потенциално смъртоносен азбест....

nadludatelbg каза...

НЕ ВЛИЗАЙТЕ ВЪТРЕ,ТЪЙКАТО Е ПЪЛНО С РАЗПРЪСНАТА АЗБЕСТОВА ИЗОЛАЦИЯ!
ЕДНО ВДИШВАНЕ Е ДОСТАТЪЧНО ЗА ДА РАЗВИЕТЕ РАК ОТ КОИТО НЯМА ЛЕЧЕНИЕ!
А ЗАБОЛЯВАНЕТО СИ ОСТАВА СКРИТО БЕЗ СИМПТОМИ ЗА ДЕСЕТИЛЕТИЯ.

Анонимен каза...

мисля че паметника трябва да се направи музей на комунизма и да се реставрира в първоначалния си вид.Все пак това е част от нашата история

Vasil каза...

Точно така .... съгасен съм с вас наистина този паметник трябва да се реставрира докато се постигне предишният му вид .Това е все пак нашата история и не бива да я променяме по какъвто и да е начин.
А тези които са разрушавали там ще получат това което заслужават по един или друг начин (с две думи ще дойде ден слънцето да огрее кучият задник) както се казва !!!

Анонимен каза...

Паметника трябва да се реставрира напълно както преди или да стане някакъв паметник на Стара планина примерно но не да гледаме как се руши и как разрухата на камъка става все по-горзна и по-грозна.Това не е България това е.............

Анонимен каза...

Наистина трябва да се реставрира този величествен паметник. България а и самия му народ трябва най-накрая да започне да цени и пази това,което има и това което предците са му завещали!

Анонимен каза...

Като гледам тези снимки нахлуват смесени чувства. На първо място се отвръщавам от безотговорността на държавата и още повече от партията, която не е проявила грам инициатива да съхрани собствените си символи , макар и останали само с историческа стойност.
Освен това сградата е архитектурна класика и това оброгаване е брутална простотия!! Гледам и ми се повръща от разрушителната всеотдайност. При такива гледки наистина ме е срам че съм българин

Анонимен каза...

Mило и драго давам само да го възтановим тоя паметник , не е трябвало да се стига до там тоя паметник да се разграби и най-позорно да се унищожи така. Но все още има шансове да се възтанови. Основната кострукция е здрава , довършителните работи се правят... Защо не одариха един катинар на тоя паметник през 1990 и да бяха сложили един пазач , нямаше да се стигне до там, тоя паметник е правен от народа и за надода и с народни пари... Тия работи ще станат и са стали толкова ценни , това е символ на една епоха. Все едно да сложиш чисто новият Москвич на дядо ти в гаража и след 30 години да го изкараш , дали няма да е яко , дали няма да се кефиш , дали няма да е ценен... АМА, сами сме си виновни, демокрацията не е анархия, ако 10 ноември беше сега , народа нямаше да го иска , народа искаше свобода на словото , свобода на стоките , народа неискаше да се онищожи всичко което беше съградено, народа неиска българите да не са в Б-я , народа неискаше да тъне в мизерия , но как да върнем жремето назад, малко работи трябжаше да се променят, сега сме пъти назад от това което бяхме... :(((

Анонимен каза...

Да, но трябва и охрана. Може би би било добре да се направи от частна фирма, като и се наложи проект, който да изпълни и да се контролира, като после и се даде да го ползва за 40 години за семинари, музейна част, изложба или от каквото може да си върне парите.

Руси Иванов каза...

Според мен най добре ще е "ЧИНИЯТА" да се използва за Популяризиране на Българският календар http://balkan1.blog.bg/nauka/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831 От една страна ще се направи нещо с хилядолетна история и от друга ще се помнят имената на архитекти и изпълнители на такъв интересен проект.

estacado каза...

много се радвам че има хора като вас,който като мен все още се интересуват от историята и от стойностните паметници на България,ако някой поеме иниацитива за възраждане на паметника ще гласувам с две ръце ЗА и обещавам да помогам с всичко което мога :-)

Руси Иванов каза...

Имам предвид ЧИНИЯТА да се направи на ПЛАНЕТАРИУМ, чрез който да се обяснява системата и корекциите на Българския календар.
http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878

Анонимен каза...

Наистина трябва да се реставрива, това все пак е нашата история, а е жалко да видиш колко труд отива по дяволите.Вчера бях там с дъщеричката си, отдалече тя беше развалнувана от величествената гледка на тази прекрасна сграда, но като се доближихме елееееее УЖАС хора, там е станало като от истински филм на ужасите,триисетина диви коне там живеят и смрадтта е убийствена.Но хората ходят там с усмивка на уста и фотоапарати като очакват да видят нещо красиво, а си тръгват с псувни и отвращение. Защо да не се раставрира, да се направи на музей, да се сложи такса за посещение на сградата като на всички наши паметници за да се наслаждават туристите на нашата природа. Ако имам възможност бих купила тази сграда.Чудя се защо наще оправници не я подарят на хора които ще я потдържат, тя без това пада.

Анонимен каза...

http://neveroyatno.blog.bg/politika/2010/05/05/gerb-renovira-pametnika-na-quot-buzludja-quot.540118

Дали е истина проекта за ренювиране?

Анонимен каза...

Народ, който унищожава паметниците си е варварски! Срам и позор за невежите сторили това, тежко и горко им!

rumiana каза...

Всяка година ходим на Бузлуджа. Цялото семейство - родителите ни, ние, двете ни деца. От 15 години не сме прпопускали годишнината на нашата партия. И всеки път се качваме до паметника - за съжаление от година на година нещата са все по-зле. Не мога да се примиря, че разни новоизлюпени "демократчета" на всяка цена, с всички средства се опитват да рушат нашата история. Ден след ден, парче по парче. Жалко е, колко изродена нация станахме. Този див вандализъм избуя от нищото, но нараства лавинообразно и ме е страх да си помисля как ще живеят в бъдеще децата и внуците ни. НИКОЙ СМИСЛЕН НАРОД НЕ ПОСЯГА НА ИСТОРИЯТА СИ. Само ние, българите. Понеже сме най-великите. Не твърдя, че другите нации не отричат грешкте на миналото, но то вече се е случило и според мен е градивна енергията, която се старае да извлече максимално полезното от него. За съжаление България с лека ръка зачерква дори това, което е хубаво, полезно, нужно. Както с този паметник - кому пречи това уникално строителство? И защо да не се запази, все пак толкова архитекти и художници са участвали в създаването му? И трябва ли с отричането на паметника косвено да се отрича толкова творчески гений? Та нали тези хора ги има (или ги е имало), защо да не признаем труда им, па макар и с "партийна насоченост". Трябва да се запази и жалкото е, че не е намерен начин и форма това да се случи.

Steliyan каза...

А някой от привържениците на идеята за реставриране замисля ли се, че това реставриране ще струва пари и ... единственото място от където ще дойдат са данъците на всички ни? Не е ли по-добре да се построи/ремонтира градина или училище? Хайде да мислим за бъдещето, а не за миналото, става ли?

Анонимен каза...

Винаги съм искал да вляза вътре. За съжаление докато бях малко дете и паметникът все още е "блестял", вечно не беше отворен, а сега вече няма какво да се види. Е това сме българите - спестили сме няколко десетки хиляди лева от охрана и поддръжка на паметника, а сме изгубили милиони. Аз лично бих се зарадвал ако имаше как да се възвърне първоначалния вид на сданието, дори и ако се наложи да ми отнемат по петаче от заплатата всеки месец.

Анонимен каза...

Видял съм го като дете, споменнът ми е слаб. Но когато, като родител се качих със семейството си на върха, останах изумен, първо от величието на паметника, второ от безхаберието и мизерията. Едва ли ще се навие някое правителство или неправителствена организация да възобнови историята /паметника/ за туристическа атракция.

IRCPoliceman каза...

Ами според мен този паметник трябва да се възстанови, но едва ли ще се случи това! Просто трябваше да се запази даже и за да показва каква е била социалистическата идея! Да не говорим, че може да се ползва примерно за концертна зала или нещо от сорта! Срамота!

Анонимен каза...

Трагична история. Новата пропаганда има за цел да натрапи на младото поколение,че социализма(наричат го комунизъм) е било нещо зверско. И успяват. Всеки който с умиление си спомня за онази високоразвита България трябва да се смята за малоумен. През 1989г. тази България получи уникален шанс да стане още по-добра, ама уви. Попадна в ръцете на хора примерно като Бакърджиев, които решиха да и разрушат не само паметниците но и цялата икономика и да я превърнат в една "високо развита" феодална държава с поданици -роби.

Анонимен каза...

Твърдо съм за реставриране на паметника.Ако не оставяме следи от нашата история то какво друго ще оставим-хилядите хотелчета ли?

Анонимен каза...

И аз съм за реставрирането на паметника.Не мислите ли ,че като унищожаваме паметниците , унищожаваме нашата история , а така и цялата си държава.

Анонимен каза...

И аз съм твърдо за поправянето на паметника. Аз съм един от малкото представители на "младото поколение", които никога не са обвинявали, даже и мислено, социализма, който някои наричат комунизъм, че е влошил положението в България. Единственото, което наистина не харесвам в него, е, че е имал за главна цел развитието на промишлеността, а оттам се е появило замърсяването. Има и други отделни детайли, но всеки държавен строй притежава и добри, и лоши черти. А сегашното положение на България не е в резултат на присъствието на "червени боклуци" в управлението, защото ако управляващите бяха "червени", страната ни още повече щеше да се развие. Най-лошото е, че всички форми на управление от 1878 г. нататък са криворазбрани. Ако започнем да се развиваме по свой начин, ще успеем най-добре. Поздрави!

Анонимен каза...

Не социализма докара обществото ни до тук. Самият преход и спохождащата го мизерия доведоха до унищожаване и разграбване на националните ни ценности. Цял живот, като изляза на терасата си виждах този величествен монумент. Всяка зима се качвахме до ски пистите горе и се възхищавах на този паметник. Това което комунизма е построил за жалост ние няма да можем и да боядисаме. А и както пише на самия вход "FORGET YOUR PAST" по-добре парите които ще се пръснат, разграбят и "инвестират" в този обект да бъдат под формата на едно данъчно облекчение за всички нас. От тази чиния вече нищо не става, освен някой филм на ужасите.
Което всъщност не е лоша идея да се снима някой филм там :)

Анонимен каза...

АЗ БИХ ИСКАЛА ДА СЕ РЕСТАВРИРА ЗАЩОТО Е УНИКАЛНА,НЕВЕРОЯТНА,СТРАХОТНА И Т.Н. !!! И МЕ Е ЯД, ЧЕ ХОРАТА СА СИ ДАЛИ ЖИВОТА ЗА ТОЗИ СТРОЕЖ, А СЕГА НИЕ РУШИМ,СРАМОТА - БЪЛГАРИТЕ И ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ СМЕ НАЙ - ГОЛЕМИТЕ ТЪПАНАРИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ !!!!!!

Ранни записвания почивка в Бодрум каза...

Статията е доста интересна и е свързана с доста сериозен проблем,който в последно време се образува.А именно унищожаването на важни паметници,които по един или друг начин са част от нашето минало.Редно започнаха да ги оцветяват в различни герои,което не е хубаво. Все пак както и вие пишете всички тези монументални здания са изградени именно от деспотични режими използвали робски труд, но въпреки това никой не оспорва художествената и историческата им стойност.Давате страхотен пример с Тадж Махал.Толкова ли е трудно да ценим това което имаме и да можем да го оставим и за децата които ще дойдат след нас.Поздравления за блога и за това че ни пишете,дано често го правите.

Гербът на моето семейство

Гербът на моето семейство