понеделник, 4 август 2008 г.

Честването на 140 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан КараджаНа 18 и 19 юли в гр.Казанлък беше отбелязана 140 годишнината от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 18 юли беше открит паметник на двама от четниците обесени в Казанлък, а именно Стефан Орешков и Христо Янъков. За съжаление нямаше много присъстващи, освен официалните лица много малко бяха тези които знаеха за това събитие. Откриването на този паметник става след 10 годишно забавяне, но в крайна сметка важното е че беше осъществено.На 19 юли на връх Бузлуджа на паметника на лобното място на героите беше отслужена панихида. Имаше организиран концерт, а също се раздаваше и курбан. Въпреки че имаше организирано извозване с безплатни автобуси от няколко града, Казанлък, Габрово, Стара Загора и Сливен, на честванията дойдоха малко хора и то повечето пенсионери.

Лобното място(на снимката долу) на войводата Хаджи Димитър беше забравено, малко хора знаеха, да не кажа никой, че то се намира само на десетина метра от главния паметник.

Човекът на снимката долу е Ради Милев - маратонец, по случай честванията той беше дошъл пробягвайки разстоянието от Казанлък до паметника в подножието на върха.

След панихидата и официалната част всички се пренесоха на поляната, където се състоя концерта, въпреки малобройноста на присъстващите, имаше настроение и се извиха няколко хора.


Все пак лобното място на войводата не остана непочетено!

Жалко, че на празника на социалистите се събира много повече народ, отколкото на тези чествания. Явно все още неможем да оценим заслугата на тези герои. Надявам се да дойде ден когато съотношението на присъстващите ще е в полза на паметта на героите.


1 коментар:

Ранни записвания почивка в Бодрум каза...

Много се радвам че споделихте с нас този невероятен момент и красиви снимки които са станали понеже 140 годишнина от това,което са постигнали четата за нас е велико тяхно дело и трябва поне едно уважение да им даден на тази помнеща и паметна дата Страхотно е че е имало толкова много хора на връх Бузлуджа на паметника на лобното място на героите и че дори е организиран концерт, и курбан. Дано тази традиция да си остане във времето, за да знаят и нашите деца кои са те и какво са направили за нас.Жалко че в днешно време нямаме такива силни личности.

Гербът на моето семейство

Гербът на моето семейство