събота, 24 май 2008 г.

24 май


За мен 24 май е голям празник. Празник който трябва да празнува всеки който се чувства Българин. Доскоро аз не отдавах необходимото признание на този свят ден, но откакто изучавам борбата на българите против турското робство, разбрах какво огромно значение е имал той за пробуждането на българщината в нашите предци. Това е бил един чисто български празник на който се чества едно от най-големите, ако не и най-голямото постижение и заслуга на българите като народ, създаването и разпространяването на славянската азбука. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост.
"Първи Просветители и издатели на славянските букви. Празнуват се в 11 май. Прави ръка поп Данила 1867г. в Света Гора."- този надпис можете да прочетете в долния ляв ъгъл на горната литография от манастира Симонопетра в Света Гора. Преди празника се е празнувал на 11 май, както се е падало по стар стил.
Руска икона на Солунските братя.

Трудна е била борбата за отстояването на правото да имаме собствена азбука. Затова аз се присъединявам към всички, който се обявяват за писането на български език само с кирилица. Не трябва с лека ръка да пренебрегваме и да не обръщаме внимание на опитите да се пише на български с латиница, дори имаше предложение от един безумен министър да заменим кирилицата с латиница, това ние трябва да порицаваме и да не го толерираме по никакъв начин.

Ето част от речта на Константин(Кирил)Философ в защита на славянската азбука:

"Когато Философът беше във Венеция, епископи, попове и черноризци налетяха на него като врани на сокол и повдигнаха триезичната ерес, говорейки:

- Човече, кажи ни как тъй ти сега си създал книги на славяните и ги поучаваш? Тях не е изнамерил по-рано никой друг: нито апостолите, нито римският папа, нито Григорий Богослов, нито Йероним, нито Августин? Ние знаем само три езика, с които е достойно да славим бога в книгите: еврейския, гръцкия и латинския.

Философът им отговори:

- Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички ? Също тъй и слънцето не свети ли на всички ? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена -да бъдат слепи и глухи? Пояснете ми, бога за безсилен ли смятате, та той не може да даде (всичко това), или за завистлив, та не желае ? Че ние познаваме много народи, които разбират книги и които славят бога, всеки със свой език. Известни са следните: арменци, перси, авазги, ивери, сугди, готи, авари, тирси, хазари, араби, египтяни, сирийци и много други."

Ето и част от произведението "За Буквите" на Черноризец Храбър:

"
Ако пък попиташ гръцки книжовник, казвайки: “Кой ви е създал буквите, или превел Книгите, или в кое време, то немного от тях знаят. Ако ли попиташ славянски грамотни [хора], казвайки: “Кой ви е създал буквите или превел Книгите, то всички знаят и, отговаряйки, ще рекат: “Свети Константин Философ, наричан Кирил, той ни създаде буквите и преведе Книгите, и Методий, неговият брат. Още са живи онези, които са ги видели. И, ако попиташ в кое време, то знаят и ще кажат: “По времето на Михаил, гръцкия цар , и на българския княз Борис, и моравския княз Растица, и блатненския княз Коцел в годината от сътворението на целия свят шестхиляди триста шестдесет и трета."

Няма да забравим и Паисий Хилендарски:

"
Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и mрочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. . .
. . . Аз видях, че много българи постъпват така и отиват по чужди език и обичай, а своя хулят. Затова тук написах за ония отцеругатели, които не обичат своя род и език; а за вас, които обичате да знаете и слушате своя род и език, написах да знаете, че нашите български царе, партиарси и архиереи не са били без летописни книги и кондики. Толкова години са царували и господствували на земята и са имали царски истории и архиерейски кондики, знания за всичко и за много български светци, жития и служби. Но в онова време не е имало славянски печатници, а хората от небрежност не преписвали. На малко места се намирали такива книги. А когато турците заели българската земя ненадейно, те погазили и изгорили черквите, манастирите, царските и архиерейските дворци. В това време хората бягали от турския страх и ужас само да запазят своя живот и в това люто време загинали ония царски истории и кондики за българските патриарси и архиереи и на много светци житията и службите. И днес няма тия летописни книги, които са били пространно написани за нашия народ и за българските царе."

Борбата за запазване на Българския език и култура продължава и днес и то с още по - голяма сила и отговорност, и всички ние трябва да допринасяме, дори и само с това да говорим и пишем на правилен Български език, за оцеляването и съхраняването на нашето богато културно минало, на паметта на светите братя Кирил и Методий.


Трийсет пловдивски художници представят своята творческа версия на буквите от азбуката, тука помествам само тези които ми направиха най-голямо впечатление:

автор: Станимир Видев


автор: Валери Ценов


автор: Ангел Василев


автор: Вълчан Петров

автор: Нели Ценова

Честит празник приятели, бъдете Българи и пишете на Кирилица.

Няма коментари:

Гербът на моето семейство

Гербът на моето семейство