събота, 5 април 2008 г.

Косово да го признаем или не? Геополитиката на Балканите или защо ни наричат барутният погреб на Европа. 4- та част.

Ето че най- накрая намерих време да продължа темата. На берлинския конгрес Сърбия и Черна гора получават своята независимост. И така следващата промяна на границите на държавите на Балканите е през 1885г. когато се извършва Съединението. Съединението на Източна Румелия с Княжество България на 6 септември1885 г. не е добре прието от съседните балкански държави, тъй като появата на удвоена българска държава се превръща в заплаха за техните експанзионистични планове на полуострова. Своите армии мобилизират както Гърция така и Сърбия, и Румъния като искат територялни компенсации. Сърбия напада вероломно България но е победена.

На 24 март 1886г. с подписването на Топханенския акт Съединението получава международно признание. По силата на този акт обаче Османската империя получава Кърджалийска околия, както и 21 села по долината на р. Въча , в които живеят най-вече мохамедани. Тези села се намират в днешните общини Девин и Борино, както и в община Смолян (село Мугла).


През 1897г. на о-в Крит избухва въстание в резултат на което се създава независима критска република.През 1908г. България става независима държава. Следва първата балканска война през1912 - 1913г. В нея участват България, Сърбия, Гърция и Черна гора обединени в Балкански съюз срещу Османската империя. Възползвайки се от войната Албания обявява своята независимост през1912г. На 17(30 по нов стил) май 1913г. е подписан Лондонският мирен договор. С него Турция отстъпва на съюзниците земите на запад от линията Мидия - Енос, както и беломорските си острови. Албания е призната за независима държава. Освен другите територялни придобивки и остров Крит се присъединява към Гърция.Два дни след подписването на Лондонският мирен договор, Сърбия и Гърция сключват таен договор насочен срещу България, към тях се присъединява и Черна Гора. Следващата карта показва окупираните от съюзниците територии по време на първата Балканска война:Следващата карта показва териториалните претенциите на съюзниците:Ето и една интересна карта показваща виждането на Сърбия по това време за народностите на Балканите. Всъщност това виждане може би се е запазило и до днес и изиграва своята отрицателна роля за положението в което се намират сърбите.Без да обяви война, България напада бившите си съюзници на 16 юни. Гърция търси помощ от Сърбия, но сръбската армия е в трудна позиция и не е в състояния да направи нещо по-сериозно. Престолонаследника на гръцкия трон иска примирие. Румъния напада България на 28 юни 1913г. и добруджанската ѝ армия окупира българските територии до линията Тутракан - Балчик. Два румънски корпуса и 2 конни дивизии преминават Дунав при Бекет и достигат старопланинските проходи. Кавалерийски отряди достигат до с.Враждебна. При Белоградчик румънски и сръбски войски се срещат. Турция се включва във войната на 1 юли и армията ѝ преминава линията Мидия - Енос, достигайки старата граница. Армията е принудена да капитулира, макар и непобедена. На 28 юли 1913 е подписан Букурещкият мирен договор, по силата на който Сърбия прибира Вардарска Македония, Гърция — Южна и Беломорска Македония, Румъния - Южна Добруджа, а България получава Пиринска Македония и Западна Тракия. България губи Източна Тракия според Цариградския договор, подписан между България и Турция на 16 септември 1913г. Тука изпускам с цел да не обременявам някои подробности, но който се интересува може да ги намери както в интернет така и в различни книги.

Избухва Първата световна война, България се включва в нея на 14 октомври 1915г, след серия от договори подписани от нея и останалите държави от Централните сили. Ето две пропагандни картички от този период:

Ето карта показваща участието на България в Първата световна война.За съжаление войната завършва пагубно за нас и отново следва разпределение на територии на Балканите. Междувременно през 1918г. се създава кралството на Сърби, Хървати и Словенци.Ето и карта показваща резултатите от Ньойския договор.Не ми се пише повече, ако някой ден намеря сили може и да продължа темата.


1 коментар:

Ранни записвания каза...

Рядко попадам на подобни статии.Тук ни показвате страхотни карти и си спомних нещата,които сме учили в училище. Има моменти които са били доста трагични за някои и за съжаление войната завършва пагубно за нас и отново следва разпределение на територии на Балканите. Много е странно как педи толкова много години сме били единни и сме постигнали толкова много , че свободата ни е била крайна цел.Сега вече имайки всичко гледаме сами да се погубим.Нашето правителство не би трябвало да влиза някога в учебниците.Толкова много територии сме имали но с течение на годините намалява и намалява, дано поне опазим сегашните.

Гербът на моето семейство

Гербът на моето семейство