петък, 28 март 2008 г.

Косово да го признаем или не? Геополитиката на Балканите или защо ни наричат барутният погреб на Европа. 3- та част.

Днес ще проследя разпадането на Османската империя започнало от началото на 19 век. С изключение на Черна гора която пада последна под робство през1499г. но още през 16 век извоюва своята автономия, останалите държави: Сърбия, Гърция и България остават под Османско владичество до началото на 19 век, когато една по една започват да се обособяват като самостоятелни държави, като този процес приключва с България, която последна обявява своята независимост на 22 септември 1908г. След нея единствено Албания обявява своята независимост през 1912г. За да съм коректен трябва да кажа че Босна и Херцеговина обявява своето отделяне от Югославия през 1996г. и за пръв път се появява на картата на Европа.Що се отнася до Хърватия то тя обявява независимост на 10 април 1941г. но просъществува само до края на Втората световна война, след това се появява отново на картата през 1991г. Друга държава, която обявява независимост през 1991г. и се появява на картата на Балканите е Македония. Процеса на раздробяване на Балканите продължава и днес с отделянето на Косово и сигурно няма да спре до тук. Но нека да се върнем към началото на 19 век и да проследим процеса. За целта ще си послужа с една поредица от карти за да бъде по лесно за онагледяване.

Първите две карти проследяват цялостно разпадането на Османската империя.Първата от 1683г. до 1923г, а втората от 1815-1859г. За някой може и да е трудно да се ориентират затова по надолу ще проследя разпадането с отделни карти.
Тука ще приложа и една карта показваща територялното разширение на Гърция от 1832г. до 1947г.


А ето и карта показваща как се променят Българските граници в периода от конференцията в Константинопол през 1876г. до Ньоиският договор 1919г.

зелено - границите по Цариградската конференция 1876г.
тънките граници с червен цвят - Сан-Стефанска България
лилаво - границите по Берлинският договор
територията оградена със жълто е спорна между България и Сърбия повреме на Балканските войни.
кафяво - граници след края на Междусъюзническата война
червено но по дебело очертано - граници по Ньоиският мирен договор.

След две последователни въстания продължили от 1804г. до 1817 г. сърбите постигат успех и през 1817г. се образува автономното княжество Сърбия, което първоначално включва само територията на пашалъка Белград.:


На 25 март 1822г. гръцките въстанници обявяват независимоста на Гърция:


През 1829 г. се установяват границите на Гърциякато автономна област, а с лондонският протокол от 1830 година се утвърждава нейната независимост. През 1832г Гърция става кралство.


Същевременно Сръбското княжество разширява своите граници през 1833г.
(виж и горната карта)


През 1864г. като подарък за това че гърците приемат да ги управлява про-английски крал Англия им отстъпва Йонийските острови. През 1867г. сърбите изгонват турските войски от княжеството осигурявайки си по този начин де факто независимост.


През 1876г. след потушаването на априлското въстание се провежда конференция на Великите сили която уточнява следните граници на България. В окончателния план на конференцията се налага британското предложение България да се раздели вертикално на две автономни области – Източна, с центърТърново, и Западна – с център София. На заседанието на 8 януари 1877г. маркиз Солсбъри заявява, че „в границите на тези две провинции, образуващи България, не влизат районите, в които не преобладава българско население, нито районите, които не са били изложени на лошата администрация, която даде възможност да се извършат зверствата от миналото лято.“.
Следва Руско-Турската освободителна война и подписването на Сан-Стефанския мирен договор. Оказа се много трудно да намеря карти които да показват цялостното изменение на териториите на държавите на балканите по Сан- Стефанския мирен договор но накрая успях. На една от тях някой е написал Македония с цел да покаже че тя е част от България а не че държавата се нарича Македония.Обозначеното с жълто показва разширяването на Сърбия по Сан-Стефанския мирен договор а това в зелено на Черна гора.


На тази карта границите обозначени с тънки жълти ивици са границите по Сан- Стефанскиятмирен договор.


Великите сили недоволни от създаването на толкова голяма България прекрояват границите с Берлинският договор:


Искаше ми се с тази публикация да приключа темата но няма да мога просто както виждате на Балканите постоянно са ставали промени така че ще се наложи да продължим и утре. Дано не се отегчите. Спестил съм политическите игри които седят зад тези прекроявания защото няма да ми стигне цялото време на света.


Няма коментари:

Гербът на моето семейство

Гербът на моето семейство